Depressie - Inleiding

 

start

wie?

wat is geriatrie?

behandeling

links

contact

 

terug

Wat is een depressie in het algemeen?

"Ik zie het niet meer zitten". "Het leven heeft geen zin meer". "Het interesseert mij allemaal niet meer". Als je dit ervaart bij jezelf:

 • gevoelens zijn zeer heftig.
 • duren dagenlang.
 • geen controle meer over jezelf en over je eigen emoties.
 • sombere stemming.
 • weinig of geen plezier meer beleven aan activiteiten waar men vroeger interesse voor had.

Depressie is dan het woord dat de arts zal uitspreken, vooral als deze gemoedstoestand langer dan 14 dagen aansleept, en de meeste van de volgende verschijnselen aanwezig zijn:

 • gebrek aan energie, steeds moe zijn.
 • vaak aan zelfmoord of aan de dood denken.
 • teveel slapen, of juist last hebben van slapeloosheid.
 • concentratieproblemen, besluiteloosheid.
 • zonder een dieet te volgen toch op korte tijd vermageren, of juist te vlug zwaarder worden.
 • heel loom zijn of juist heel rusteloos worden.
 • zich schuldig voelen of nutteloos en waardeloos.

Depressie bij ouderen

Ouder worden gaat soms gepaard met een complete verandering in je eigen bestaan. VERLIES is het grote woord.

VERLIES:

 • pensionering of zijn werk verliezen geeft de persoon soms het gevoel nutteloos te zijn, hij heeft geen doel meer in zijn leven. Je hoort hun soms de opmerking maken "WAT LOOP IK HIER NOG TE DOEN".
 • fysieke beperkingen zoals gehoorstoor- nissen, moeilijkheden om te stappen, problemen met het zicht, slaapstoornissen, ziek worden enz. ... Dit alles brengt met zich mee dat de persoon meer en meer afhankelijk wordt van zijn omgeving.
 • het sociale leven verandert door verlies van vrienden, kennissen, partner.
 • het verlaten van hun oude, vertrouwde omgeving om naar een serviceflat, rustoord of een rust- en verzorgingstehuis te gaan wonen zodat ze hun vroegere sociale contacten praktisch volledig verliezen.

Dit VERLIES op allerlei vlakken brengt een gevoel van machteloosheid, verdriet, angst, kopzorgen en EENZAAMHEID met zich mee.

Hoe depressie herkennen?
Uit artikel "STRAAL 18/04/2007"
Bij ouderen gaan dikwijls concentratieproblemen en lichamelijke klachten gepaard met depressie. De bejaarden hebben nog weinig interesses en voelen zich meestal nutteloos.
 

 

 

 

Sommige van deze verschijnselen doen aan depressie denken en zijn moeilijk op te sporen. Praat erover met uw behandelend arts.

Depressie bij ouderen opsporen is belangrijk, er is immers iets aan te doen !

Sneller opsporen, aanpakken en liefst voorkomen is de bedoeling van een initiatief van het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) Zuid-Oost-Vlaanderen. "WIJ willen zoveel mogelijk zorgverleners in de rusthuizen bijbrengen hoe ze depressie bij ouderen kunnen herkennen", zegt psycholoog Yvan De Groote.

Depressie is bij ouderen in veel gevallen te verhelpen. Omdat ze vaak via lichamelijke klachten worden geuit, wordt een depressie niet altijd onderkend met als gevolg soms onnodige medische onderzoeken.

Directeur Wim D'hanis van het CGG Zuid-Oost-Vlaanderen stelt vast dat de drempel naar geestelijke gezondheidszorg voor ouderen erg groot blijft, ouderen zijn moeilijk te bereiken. Het CGG probeert daarom naar de ouderen te gaan. Met het pilootproject van Vlaams minister Inge Vervotte krijgt het die kans.

"Omdat de middelen beperkt zijn, wilden we iets doen waarmee we zoveel mogelijk mensen konden bereiken, de methode van het gistblokje", dixit Yvan De Groote. De personeelsleden in de rusthuizen wordt een vorming aangeboden waarmee ze alert worden gemaakt om depressieve kenmerken te detecteren. Elke vorming wordt voor een 40-tal mensen gehouden. Over depressie moet, het liefst in dezelfde taal, door zoveel mogelijk mensen worden gesproken. De artsen zijn eveneens bij het initiatief betrokken.

Er komt ook een effect in de thuiszorg door het contact van de coördinerende rusthuisarts (CRA of Coördinerend en Raadgevend Arts) met zijn collega's.

Tijdens een twee uur durende vorming leert het rusthuispersoneel nagaan of de bewoners tot de risicogroep behoren of met depressie te maken hebben. "De respons van de rusthuizen is groter dan wat we kunnen aanbieden".

"We zijn in februari gestart en de boekingen zijn niet meer te volgen. Wij kunnen dit aanbod enkel doen voor onze regio, maar willen onze know-how ook voor anderen ter beschikking stellen. En hopelijk kunnen we ons proefproject verlengen" dixit Wim D'hanis.

Einde citaat uit Straal van 18/04/2007

 

mail stuur me een mail

vervolg modernblue_next.gif  

© 2006 - | website gebouwd en geoptimaliseerd door Web Site Tuning
Disclaimer & Privacy