Dr. Erik Lambrecht - AZ Nikolaas
Sint-Niklaas - Hamme België
Osteoporose - Behandeling

geriater
gerontoloog
geriatrie
gerontologie

start

wie?

wat is geriatrie?

behandeling

links

contact

 

terug

Behandeling

Calcium en vitamine D

Zie preventie.

Calcium

Extra inname van calcium via de voeding (melk, kaas, …)

Vitamine D

Vitamine D is van cruciaal belang: deze vitamine D bevordert de opname van calcium in het lichaam, waardoor een steviger beendergestel wordt bekomen. Senioren en mensen die in rust- en verzorgingstehuizen verblijven, komen meestal te weinig in de buitenlucht en komen hierdoor te weinig in rechtstreeks contact met het zonlicht. Als gevolg hiervan hebben zij meestal een tekort aan vitamine D, daar de rechtstreekse inval van het zonlicht op de huid noodzakelijk is voor aanmaak van vitamine D door het lichaam zelf.
Bij het toedienen van extra vitamine D aan senioren wordt een direct gunstig effect op de spierkracht vastgesteld: zo zal het risico om te vallen verminderen en het risico op optreden van breuken dalen.
 

 

 


 

Hormoontherapie

Hormoontherapie is niet aangewezen bij botont- kalking.

Bisfosfonaten

Worden gebruikt voor de behandeling van postmenopauzale osteoporose bij de vrouw en ook voor osteoporose bij de man en worden voor deze indicatie ook terugbetaald door de ziekte- verzekering.
Bisfosfonaten zijn niet-hormonale stoffen, zij verhogen de botdichtheid . In de volksmond wordt ook de benaming “botversterkers” gebruikt. Op dit terrein is nog veel onderzoek bezig om de behandeling te vereenvoudigen en te optimaliseren.
Voor een gedetailleerde beschrijving van de behandeling van osteoporose, zie de website over reumatologie van Dr. Ruth Reychler.

 

mail stuur me een mail

terug naar het overzicht  

© 2006 - | website gebouwd en geoptimaliseerd door Web Site Tuning
Disclaimer & Privacy