Dr. Erik Lambrecht - AZ Nikolaas
Sint-Niklaas - Hamme België
Osteoporose - Soorten

geriater
gerontoloog
geriatrie
gerontologie

start

wie?

wat is geriatrie?

behandeling

links

contact

 

terug

Soorten osteoporose

Seniele osteoporose

Seniel betekent dat deze ziekte alleen bij ouderen voorkomt: seniele osteoporose komt meestal voor bij ouderen boven de leeftijd van 70 jaar en bij vrouwen tweemaal zoveel als bij mannen. Vrouwen hebben meestal zowel seniele- als postmenopauzale osteoporose.
Bij seniele osteoporose worden lange tijd geen merkbare verschijnselen vastgesteld, de ziekte wordt vaak pas ontdekt wanneer een breuk (bvb. heupbreuk, polsbreuk, wervelfractuur of wervelinzakking of een bekkenbreuk) optreedt. Meestal gaat het proces van botafbraak met het ouder worden steeds verder.

Secundaire osteoporose

Minder dan 5% van mensen met osteoporose lijdt aan deze aandoening, dit type osteoporose wordt veroorzaakt door hormoonstoornissen (vooral schildklier-, bijschildklier- en bijnieraandoeningen), en chronische nierinsufficiëntie. Het gebruik van geneesmiddelen als corticosteroïden (cortisone), overmatig roken en teveel alcoholverbruik kunnen de ziekte verergeren.
 

 

 


 


Idiopathische osteoporose

Deze vorm van osteoporose komt zeer zelden voor en de oorzaak van deze vorm van osteoporose is tot op heden nog niet gekend. Aanhoudende rugklachten en opgelopen breuken leiden tot een verder radiologisch onderzoek, waarbij pas dan de aandoening wordt vastgesteld.
Wanneer deze ziekte bij mannen optreedt, stelt men tegelijkertijd een verlaagde dichtheid van het bot vast, evenals een verminderde omvang van de beendermassa. Het tekort aan botmassa heeft in dit geval niets met leeftijd te maken.

 

mail stuur me een mail

vervolg modernblue_next.gif  

© 2006 - | website gebouwd en geoptimaliseerd door Web Site Tuning
Disclaimer & Privacy