Dr. Erik Lambrecht - AZ Nikolaas
Sint-Niklaas - Hamme België
Urinaire incontinentie - Behandeling

geriater
gerontoloog
geriatrie
gerontologie

start

wie?

wat is geriatrie?

behandeling

links

contact

 

terug

Behandeling

Elke behandeling moet individueel aangepast zijn, waarbij verschillende specialisten hun deel bijdragen aan de therapie. De huisarts is hier de centrale figuur daar hij/zij het meest vertrouwd is met de patiënt, hij kan reeds veel oplossen door bvb. de toediening van de medicatie te spreiden en door het tijdstip aan te passen. De huisarts is tevens de aangewezen persoon om aan te geven in welke mate de noodzakelijkheid en doorgedrevenheid van een behandeling moet zijn.

Vormen van behandelingen

Aangepaste goede gewoontes:

  • voldoende drinken, maar voldoende spreiden over de dag;
  • zorgen voor een regelmatige stoelgang;
  • overtollig gewicht kwijtraken;
  • op de juiste manier leren plassen, veel vrouwen gebruiken bij het plassen hun buikspieren wat de druk in de buik verhoogt en hierdoor de incontiniteit in de hand werkt.

Toepassen van andere en goede levensgewoonten is van heel veel belang.

Medicatie

Bij problemen aan de prostaat bij mannen, zal medicatie relatief goed werken. Bij patiënten die steeds de aandrang voelen te moeten plassen, zal men medicatie toedienen die afhankelijk van het probleem ofwel de blaasspier ontspant, ofwel de sluitspier van de blaas versterkt.

Oefeningen voor de bekkenspieren

Bij bekkenbodemkinesitherapie leert de patiënt opnieuw zijn bekkenbodemspieren te gebruiken. Bij één patiënt op vier is het probleem zelfs volledig van de baan. Drie vierden hebben een merkbare verbetering.
 

 

 


 

Gebruik van opvangmateriaal

Bij een beperkt percentage patiënten is aangepast opvangmateriaal nodig, daar de urinaire incontinentie niet volledig kan genezen worden. De moed verliezen een therapie te blijven volgen bijvoorbeeld, helpt ook niet bepaald het probleem oplossen. Er is voldoende aangepast opvang- materiaal op de markt dat gebruikt kan worden naargelang de ernst van de incontinentie zoals: inlegkruisjes, maandverband, luiers of pampers, specifieke opvangsystemen voor mannen.

Heelkundige ingreep

Indien men geen baat heeft bij al de voorgaande behandelingsmethoden gaat men over tot een chirurgische ingreep:

  • correctie van de blaasverzakking
  • opnaaien van de blaas
  • het urinekanaal wordt bij vrouwen onderaan extra ondersteund met de hulp van een soort bandje, de zogenaamde T V T - ingreep

Dit zijn enkele ingrepen die worden toegepast. Maar bepaalde regels moeten steeds nageleefd worden, ook na een heelkundige ingreep. Op de juiste manier plassen, bekkenbodem- spieroefeningen onderhouden, geen zware voorwerpen heffen.

 

mail stuur me een mail

terug naar het overzicht  

© 2006 - | website gebouwd en geoptimaliseerd door Web Site Tuning
Disclaimer & Privacy