Dr. Erik Lambrecht - AZ Nikolaas
Sint-Niklaas - Hamme België
De ziekte van Alzheimer - Verschillende stadia

geriater
gerontoloog
geriatrie
gerontologie

start

wie?

wat is geriatrie?

behandeling

links

contact

 

terug

stadium 1:
de patiënt wordt steeds passiever. Met de geheugenstoornissen gaan ook concentratie- problemen gepaard: de patiënt kan tijdens een gesprek zijn woorden niet meer vinden. Hij kan voorwerpen niet meer vinden. Hij krijgt problemen met oriëntatie, de patiënt raakt bvb. de weg kwijt bij het naar huis gaan. Hij beseft minder en minder de waarde van bepaalde zaken. Hij krijgt coördinatieproblemen, wordt depressief. Gedrags- stoornissen komen meer en meer voor.

stadium 2:
de patiënt wordt meer en meer afhankelijk van zijn omgeving. Er komen meer en meer "gaten" in het geheugen, de patiënt gaat mentaal achteruit. Zowel huidige gebeurtenissen als zaken uit het verleden raken vergeten. Het niet meer herkennen van het verband tussen aangezicht en naam (bvb. een familielid niet meer bij de naam kunnen noemen), het niet meer herkennen van bepaalde zaken en hun functie. Soms krijgt een familielid te horen dat ze "al lang niet meer op bezoek zijn gekomen", want de patiënt is zich niet meer van het vorige bezoek bewust.
Slaapstoornissen komen meer en meer voor, er is geen onderscheid meer tussen dag en nacht.
 

 

 


Meer en meer is er het onvermogen tot het uitvoeren van doelgerichte bewegingen.

Hij heeft meer en meer hulp nodig bij de dagdagelijkse dingen, zoals wassen, aankleden.
Er doet zich een toenemende desinteresse voor, voor alles wat rondom hem gebeurt.
Spreken en schrijven wordt moeilijk, hij begrijpt het ook steeds moeilijker.
Een plotse verandering van persoonlijkheid, komt meer en meer voor. Hij kan soms heel prikkelbaar worden, of net heel lacherig zonder duidelijke reden.

Hij kan ook zeer wantrouwig staan tegenover zijn omgeving. Zijn humeur kan meer en meer van het ene ogenblik op het ander veranderen.
Hij begint minder en minder te praten, of valt meer en meer in herhaling.

stadium 3:
De patiënt is volledig afhankelijk van zijn omgeving. Hij herkent niemand meer, begrijpt niet meer wat men zegt en kan niet meer praten. Volledige incontinentie kan ook een verschijnsel zijn, de patiënt heeft voortdurend verzorging nodig, er moet steeds iemand bij aanwezig zijn.

 

mail stuur me een mail

vervolg modernblue_next.gif 

© 2006 - | website gebouwd en geoptimaliseerd door Web Site Tuning
Disclaimer & Privacy